Szívférgesség

2022.05.30.

Hír? – Álhír? – Rémhír? – Nem, ez a valóság!

A szívférgesség egy potenciálisan halálos betegség, melyet a Dirofilaria immitis fonálféreg okoz. A szúnyogcsípéssel terjedő, nálunk elsősorban a kutyákat fenyegető betegség Magyarországon a közelmúltig ismeretlen volt, ám a klímaváltozás miatt terjedni kezdett. A fertőzésre különösen fogékony kutyák mellett a macskák, menyétfélék, és mintegy harminc más állatfaj (vadon élő ragadozók) betegségét írták már le. Az ember is megfertőződhet, de kialakult megbetegedésről nincs információ (a tüdőben okozhatnak a daganatos betegséghez hasonló, de jóindulatú, eltokolódó elváltozásokat). A fertőzés megelőzése könnyű, a kifejlődött férgek eltávolítása viszont csak igen komoly műtéttel történhet, ezért a hangsúly a megelőzésen van.

A féreg szaporodási- és életciklusa meglehetősen bonyolult. A történet úgy kezdődik, hogy a korábban fertőződött kutya vérében több-kevesebb, a kifejlett szívféreg L1 stádiumú lárvái, az úgynevezett mikrofiláriák „nyüzsögnek”, keringenek. A melegebb (15°C feletti) éghajlati feltételek között aktív csípőszúnyogok vérszívásakor ezek a mikrofiláriák bejutnak a szúnyog szervezetébe, és ott 2–4 hét alatt fertőzőképes (L3 stádiumú) lárvává alakulnak át. Innen ismételt vérszívás alkalmával átoltják ezeket a lárvákat egy másik potenciális gazdatestbe – kutyába. A megfertőzött kutyában elkezdődik a fiatal férgek fejlődése, mely hosszú hónapokat vesz igénybe.

A fertőzött szúnyog csípésétől a féreg kifejletté válásáig 6–9 hónap szükséges, ezen időszak alatt főként a kötőszövetben fejlődnek, majd a vénás rendszeren keresztül eljutnak a szervezet különféle helyeire. A felnőtt férgek akár 7 évig is élhetnek a kutyában, amennyiben nem pusztítják el ez idő alatt a gazdaszervezetet. A hímek nagysága a 15, a nőstényeké a 30 centimétert is elérheti. Ez a méret különösen elrettentő, ha arra gondolunk, hogy ezeknek a férgeknek a kifejlett egyedei elsősorban a tüdőartériákban tartózkodnak. A jobb szívfélben csak igen súlyos esetben fordulnak elő, legtöbbször csak elhullás után kerülnek oda.

Csak a kifejlett férgek szaporodnak: a nőstény több évig is életképes lárvákat (mikrofiláriákat) juttat a vérbe. Ezek itt nem fejlődnek tovább, hanem a ciklus újra elkezdődik a szúnyogcsípéssel, majd ezután a következő gazdatestbe való bejutással fejlődnek tovább.

Mikrofilária állapotban szinte semmi tünetet nem okoznak. Az enyhe fertőzöttség, illetve a betegség korai szakasza nem jár egészségromlással. Esetleg csak mérsékelt fáradékonyságban, lesoványodásban, továbbá krónikus köhögésben és nehezített légzésben nyilvánul meg. Elsőként a tüdőartériákban, majd a jobb szívkamrában megkapaszkodott kifejlett példányok okoznak panaszokat, a számuktól függően. Esetenként a felköhögött váladék véres is lehet, vizenyő és hasvízkór is megfigyelhető, de súlyos esetben légzési elégtelenséget követő hirtelen elhullást is eredményezhet. Amennyiben csak néhány féreg él, akár tünetmentesség is előfordulhat, de ez ritka. A tünetek között szinte mindig jelentkezik a:

 • légszomj,
 • gyenge terhelhetőség,
 • köhögés, fáradékonyság,
 • szívritmuszavar,
 • szívbelhártya-gyulladás,
 • a szívbillentyűk elégtelen záródása,
 • a tüdőartériák falának gyulladása,
 • artériagyulladás,
 • máj- és veseproblémák,
 • májmegnagyobbodás,
 • hasvízkór.

A megbetegedett állat pusztulását szív- és légzési elégtelenség, tüdőembólia, máj- és veseműködési zavar, esetleg a bomló féregmaradványok miatti szepszis okozhatja.
Sajnos, ha már a férgek a szívben vannak, a gyógykezelési kilátások nagyon rosszak, hiszen a specifikus parazitaellenes készítmények hatására a nagy számban elpusztuló férgek a kutya halálát is okozhatják!

Az állatorvosok ezért javasolják minden tavasszal a Knott-teszt elvégzését (csak repellens spot on készítmények használata esetében, de szúnyogok ellen nem ható tabletták és nyakörvek esetében ősszel is), mely a mikrofiláriákat (a szívféreg és bőrféreg lárva alakjai) mutatja ki a vérből; és egy gyorstesztet, mely a kifejlett férgek kimutatására alkalmas. Hiszen, ha a kutyában vannak mikrofiláriák, azok a féregirtó tabletta vagy a specifikus spot on hatására egyszerre, nagy számban elpusztulva komoly egészségügyi kockázatot jelenthetnek a kutyára nézve.

Pozitív teszt esetén ezért csak nagyon körültekintően szabad a gyógykezelést elkezdeni, és további laborvizsgálatokra is szükség lehet. Ezen felül mindenképpen meg kell vizsgálni ultrahanggal is a kutya szívét és tüdejét. Ennek oka, hogy amennyiben a szervezetben kifejlett szívférgek találhatóak, a kezelést az embóliaveszély miatt csak rendkívül körültekintően szabad végezni. Nagyon fontos, hogy egy kezelés semmiképpen nem elegendő, azt hosszabb ideig kell végezni, és befejeztével a teszteket meg kell ismételni. Amennyiben továbbra is találhatók mikrofiláriák, a kezelést folytatni kell.

A kifejlett férgek eltávolításának újabb módszere a nyaki vénán keresztül történik: egy speciális, kefére emlékeztető szerszám segítségével húzzák ki a férgeket. Nem rutineljárás, csak kevés helyen végzik, és ennek az anyagi vonzata sem elhanyagolható.

A macskák szervezete jóval ellenállóbb a féreggel szemben, az immunrendszerük hatékonyabban küzdi le a behatolót. Igen csekély esetben viszont súlyos vagy végzetes következményei vannak a betegségnek, hiszen a macskák kisebb mérete miatt jóval kevesebb féreg is elég az állat elpusztulásához.

Fontos, hogy a macska véréből a mikrofiláriák jelenléte nem mutatható ki, így csak a kifejlett nőstény féreg kimutatására alkalmas antigénteszt, vagy szívultrahang adhat helyes diagnózist. A macskák szívférgességének a megelőzésére kifejezetten a macskák számára készített féregellenes szerek, spot on oldatok, illetve specifikus féreghajtó tabletták alkalmazhatók. Macskát kezelni kutyák számára készített szerrel szigorúan tilos!

Mindent összevetve itt is hangsúlyos a megelőzés, hiszen sokkal egyszerűbb egy jó védekezést választani, mint a veszélyes és költséges gyógykezelés terheit vállalni.
Ismét hangsúlyozzuk, hogy minden szívférgesség elleni szer használata előtt (a szezon kezdetén) végeztessünk el egy szívférgességtesztet, és csak az eredmény tudatában kezdjük el havi rendszerességgel a megfelelő szerek alkalmazását.

Az állatvédelem általános és jogi vonatkozásai
Vadak között szabadon