Róka a városban

Róka a városban – Mit tegyünk? Mit ne tegyük?

Egy kis „Róka-tan” – amit a rókákról feltétlenül tudni kell

 • A vörös róka (Vulpes vulpes) a rókák legismertebb, ugyanakkor nem a legnagyobb termetű faja.
 • A valódi kutyaformáktól külsőleg a napvilágon tojásdad alakú pupillája, lapos szembolti íve és aránylag kicsiny felső tépőfogai különböztetik meg; életmódja pedig többnyire magányos, míg a kutyáké inkább csapatos.
 • A vörös róka a legelterjedtebb szárazföldi ragadozó. Megtaláljuk az Északi-sarkvidéktől kezdve egészen a mediterrán területekig, valamint Közép-Amerika és Észak-Afrika néhány részén, beleértve a nagy ázsiai sztyeppéket is. Hiányzik azonban az Csendes-óceáni-szigetekről, Krétáról, Shetlandról és Elbáról.
 • Magyarországon mindenhol előfordul, alkalmazkodóképessége egészen kiváló: ahogy természetes élőhelyei beszűkültek, úgy költözött be az emberi településekre és mezőgazdasági termőterületekre.
 • A vörös róka testhossza 45,5–90 cm, farokhossza 30–55,5 cm, testtömege pedig 3–14 kg között mozog. Feje széles, homloka lapos, hirtelen keskenyedő orra hosszú és keskeny. Szemei ferdén nőnek; felálló füleinek a töve széles, felül kihegyesedő. Törzse karcsú, végtagjai rövidek és vékonyak. Farka hosszú és bozontos.
 • Kotoréknak nevezett lakóhelyét elővigyázatosan választja meg. Kedvező körülmények között nem maga ássa, hanem borzok elhagyott kotorékaiban telepedik meg.
 • Főleg éjjel, de a csendes, elhagyatott helyeken fényes nappal is vadászik. A hosszú nyári napokon több órával napnyugta előtt indul vadászni kölykeivel. Állandó hideg időben és nagy hóban csak a reggeli órákban pihen. Ameddig csak teheti a sűrűben, takarásban halad.
 • A róka a fiatal őztől a bogarakig minden állatra vadászik, de szívesen fogyaszt dögöt is. Fő táplálékai az egerek és pockok. A nagy kertekben és szőlőkben sáskákat, cserebogarakat és lárvákat, földigilisztákat fogdos, de megeszi az érett gyümölcsöt is. Télen, magas hóban, amikor vadászterületén nem jut megfelelő táplálékhoz, gyakorta az ember közelébe húzódik némi ételhulladék reményében.
 • Elsősorban a téli és kora tavaszi időszakban jelentős szerepet tölt be a dögeltakarításban, ezáltal a betegségek terjedésének meggátlásában. Az emberlakta területeken élő rókák táplálékának összetevői nagyban függenek attól, hogy milyen hulladékokat, állatvágási maradékot, egeret, patkányt, vagy más zsákmányt találnak a kukákban, konténerekben.

Róka a városban:

 • 1990-es évek közepétől erősen megnőtt a hazai rókaállomány. Erősítette ezt a folyamatot az Európai Unió nyomására megkezdődött veszettség elleni orális immunizálás.
 • A növekvő állomány miatt megkezdődött a faj urbanizációja is. Ez a félénk, gyanakvó, éjszakai életmódú állatfaj beköltözött a lakott területekre. Ma már a települések, főként a városok háborítatlan részein, beépítetlen telkeken, parkokban, ipari területeken is megtalálhatóak kotorékai. Ezek a városi rókák már alig mutatnak félelmet az emberrel szemben, és kiválóan megélnek a felhalmozott hulladékon, kitett macskaeledelen.

(Forrás: Csodálatos állatvilág. (Wildlife Fact-File). Budapest: Mester kiadó (2000). ISBN 963-86092-0-6; A róka leírása. Vadvilág megőrzési Intézet, Gödöllő,)

Mit tegyünk, ha rókával találkozunk?

Mivel a róka képes megszokni az ember közelségét, ezért láthatóan félelem nélkül mozog az utcákon és kertekben. Önmagában az, hogy rókát látunk lakott területen, nem jelenti azt, hogy az állat beteg vagy veszett volna. Ha találkozunk vele, kellő távolságból(!) hívjuk fel magunkra a figyelmet, például tapssal, kiáltással, majd adjunk az állatnak esélyt (néhány másodpercet és elegendő teret, vagyis ne álljuk el a menekülés útját), hogy elmenjen. Az egészséges róka, ha nem is esik kétségbe a látványunktól, de biztos, hogy kitér előlünk, igyekszik elkerülni a közeli találkozást.

A rókával azonban, akár egészségesnek tűnik, akár betegnek, minden kontaktust kerülni kell, azaz tilos megfogni! A háztartási hulladékot megfelelően zártan kell tárolni, hogy ne vonzza oda a rágcsálókat és a rókákat, a húsevő háziállatainkat (kutya, macska) pedig rendszeresen oltatni kell veszettség ellen. Ezekkel az alapvető intézkedésekkel már nagyon sokat tettünk a veszettség megelőzéséért.

Összefoglalva, ha rókát látunk lakókörnyezetünkben:

 • NE érintsük meg
 • NE menjük hozzá közel
 • NE kergessük
 • NE etessük
 • NE zárjuk el a menekülés útját
 • Zárjuk el házi kedvenceinket
 • Zárjuk el haszonállatainkat
 • Legyenek beoltva veszettség elleni vakcinával kijáró kis kedvenceink
 • Zárjuk a szemetest, szeméttárolót

Bár hangsúlyozzuk, hogy a rókához ne közelítsenek, és ne érintsék meg, amennyiben bármilyen furcsa viselkedést tapasztalnak, azt haladéktalanul jelezzék a következő telefonszámon:
+36 80 263 244, vagy a helyi hatósági állatorvosnak!

Nagyon fontos, hogy ha gyanúsan szelídnek tűnő, vagy kifejezetten az ember köleségét kereső szelíd példánnyal találkozunk ne közelítsük meg és haladéktalanul értesítsük a fent említett hatóságot!

(Forrás: http://www.veszettsegmentesites.hu/mit-tegyek-ha-rokat-latt…)

(Kép forrása: http://thirdforcenews.org.uk/…/call-for-outright-ban-on-fox…)